i l'Editorial Afers
es complauen a convidar-vos a la presentació del llibre
de David Cao Costoya,
que tindrà lloc el dia 12 de novembre de 2015, a les 19 hores,
Hi intervindran:
Susagna Roura
2a tinenta d'alcalde i regidora de Cultura i Museus, Convivència i Seguretat, i Recursos
Dolors Solà Noguera
Vocal de relacions institucionals del Patronat d'Estudis Osonencs
David Cao Costoya
President de la Federació d'Ateneus de Catalunya i autor del llibre
Salvador Casals Romagosa
President de la Federació d'Ateneus de Catalunya
Lluís Puig i Gordi
Director General de Cultura Popùlar, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i president de l?institut Ramon Muntaner
* * *
L'estudi que ha donat lloc a aquesta pubñicació és la proposta guanyadora de la I Beca de Recerca Històrica «Terra d'Ateneus» que convoquen l'Institut Ramon Muntaner i la Federació d'Ateneus de Catalunya. La iniciativa de convocar aquesta beca s'emmarca dins del Pla d'Associacionisme Cultural 2014-2016 de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i compta amb el patrocina de l'Obra Social de la Caixa.
* * *
El llibre reconstrueix un segment del teixit associatiu de la ciutat de Vic, conformat pels espais de sociabilitat formal de tipus recreatiu, cultural i polític, durant la segona meitat del vuit-cents. En el context de l’època, el fenomen associatiu de tipus voluntari que aquí es tracta va ser considerat com una manifestació «moderna», pròpia dels nous temps, i va esdevenir un agent rellevant en la construcció d’un espai públic d’importància creixent. Els pioners en l’impuls d’aquestes manifestacions pertanyien majoritària-ment a l’elit local, els sectors socials intermedis i els estrats populars amb una posició socioeconòmica relativament acomodada. Tot aquest entramat d’entitats va ésser un generador molt notori d’activitat cultural, lúdica i festiva vinculada al temps d’oci i va tenir un paper rellevant en la difusió i la circulació de les idees, la informació i els hàbits de moda. Entre les nombroses entitats estudiades, mereix un esment particular el Cercle Literari de Vic, el qual va tenir una importància decisiva en la vida cultural i associativa de la ciutat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada