dimarts, 26 de novembre del 2013

Presentació «Sardenya, una història pròxima» (Càller, 2-XII-2013)


Università degli Studi di Cagliari
Dipartimento di Beni Culturali, Storia e Territorio
Dottorato in Storia Moderna e Contemporanea

Incontri e seminari

Lunedi 2 Dicembre 2013 – ore 11
Aula Magna Bachisio Motzo
Il piano Facoltà di Studi Umanistici

Presentazione del libro:




Relatori:
Gianfranco Tore (Università di Cagliari)
Giovanni Murgia (Università di Cagliari)
Maria Grazia Mele (Istituto Europa Mediterranea – CNR)

Interverà l'autore Lluís Guia Marín

dijous, 3 d’octubre del 2013

Presentació «Noves glòries a Espanya» i «Nació i identitats» (Betxí, 22-XI-2013)


i la Societat Vicent Tomàs i Martí,
amb la col·laboració del Servei de Promoció del Valencià
de l’Ajuntament de Betxí,
en el marc de l’Aplec de la Muntanyeta de Sant Antoni 2013,
es complauen a invitar-vos a la presentació dels llibres


de Vicent Flor,
i


coordinat per Vicent Flor,
que tindrà lloc el divendres 22 de novembre de 2013,
a les 10 hores,

Hi intervindran:

Toni Meneu
(membre de la Societat Vicent Tomàs i Martí
i regidor de Cultura i Promoció del Valencià)
Vicent Flor
(sociòleg i autor i coordinador, respectivament, dels llibres)
Vicent Olmos

(editor i historiador)
Noves glòries a Espanya.
Anticatalnisme i identitat valenciana

Per què una majoria de valencians se senten molt allunyats de Catalunya i dels catalans? Per què la societat valenciana presenta un dels índexs més alts d’espanyolisme? Com hi ha influït l’anticatalanisme? Fins a quin punt ha esdevingut hegemònic i ha condicionat els principals partits polítics? Quin paper ha tingut el «blaverisme» en la conformació de la identitat valenciana actual? Tot i que s’infravalorà durant la transició democràtica —cosa de «quatre gats», en deien—, al capdavall va condicionar el sistema polític valencià d’una manera decisiva. Aquest assaig, resultat de la tesi doctoral «L’anticatalanisme al País Valencià: identitat i reproducció social del discurs del ‘blaverisme’», ofereix didàcticament un panorama des de les cièn-cies socials per fer entendre les complexes relacions entre el País Valencià i Catalunya i entre els mateixos valencians. Així s’estudia —sense caure en explicacions simplistes— la reeixida penetració social d’aquest regionalisme anticatalanista gràcies, entre d’altres, a influents mitjans de comunicació, a una particular estructura associativa, a la instrumentalització de símbols, festes, rituals i identitats prèvies, així com també al regionalisme banal de la Generalitat Valenciana. L’autor reflexiona sobre les claus d’aquest procés i analitza els principals trets d’aquest discurs populista, conservador, regionalista, anticatalanista i espanyolista.


Nació i identitats.
Pensar el País Valencià

El País Valencià pateix un conflicte identitari no sempre ben estudiat. L’objectiu d’aquest llibre és contribuir a pal·liar parcialment aquesta llacuna tot aplegant en un treball col·lectiu cinc investigacions sobre la identitat valenciana i la conflictiva construcció de les identitats regionals i nacionals al nostre territori. Tot i que és resultat de diverses recerques científiques, la pretensió d’aquest volum és divulgativa. Si es vol canviar o capgirar l’actual situació, el primer que cal fer és estudiar-la, analitzar-la, radiografiar-la i diagnosticar-la de la manera més precisa possible. Els autors volen contribuir a la reflexió pública sobre les causes i les conseqüències del conflicte en els ciutadans valencians i en les relacions entre el País Valencià i Espanya. Un territori i una societat de cinc milions de persones com la nostra, amb problemes estructurals importants, requereix que les ciències socials i les humanitats, però també altres ciències i disciplines fisiconaturals, la tinguen com a objecte d’estudi. Potser el millor retorn que podem fer a la gent que s’ha esforçat perquè tinguéssem una educació i una posició determinada és estudiar el seu passat i el seu present o, millor dit, no oblidar-nos d’ells i tenir cura del que els passa. Aquest volum traça una trajectòria d’anàlisi de la identitat valenciana que comença descrivint l’evolució històrica de la identitat col·lectiva dels valencians, tot passant per les diferents definicions nacionals del País Valencià, tant de la base com de les elits, i acaba en la situació sociolingüística, tant pel que fa a les ideologies que han dificultat la transmissió del valencià com a la que ha tractat de trencar la seua unitat per afavorir l’hegemonia del castellà. El llibre inaugura les Trobades Nexe, un nou projecte de la Fundació Nexe, que consisteix en una trobada intel·lectual de caràcter anual que acull especialistes en disciplines diferents amb una temàtica comuna a fi d’aportar reflexions sobre aspectes estratègics del País Valencià. Aquest país l’hem de pensar entre tots o, si més no, entre molts dels qui tenen coses interessants a dir.

dimecres, 11 de setembre del 2013

Presentació «Noves glòries a Espanya» a Albaida (20-IX-2013)


amb la col·laboració  de l’Ajuntament d’Albaida,
es complauen a convidar-vos a la presentació del llibre
de Vicent Flor,
que se celebrarà el divendres, 20 de setembre de 2013,
a les 20 hores,
a la sala d’actes del Museu Internacionalde Titelles d’Albaida (Palau dels Milà i Aragó).


Hi intervindran:

Joan-Alfred Martínez i Seguí
(professor del departament de Filosofia del Dret, Moral i Política de la Universitat de València)
Vicent Flor
(sociòleg i autor del llibre)
Vicent Olmos
(editor i historiador).

dimarts, 25 de juny del 2013

Presentació «Noves glòries a Espanya» a Cocentaina (5-VII-2013)


es complauen a convidar-vos
a la presentació del llibre
de Vicent Flor,
que tindrà lloc el divendres 5 de juliol, a les 20 hores,
a la sala d'actes del Centre Social Real Blanc, a Cocentaina.


Hi intervindran:

Vicent Flor (sociòleg i autor del llibre)
Vicent Olmos (editor i historiador)




* * *

Per què una majoria de valencians se senten molt allunyats de Catalunya i dels catalans? Per què la societat valenciana presenta un dels índexs més alts d’espanyolisme? Com hi ha influït l’anticatalanisme? Fins a quin punt ha esdevingut hegemònic i ha condicionat els principals partits polítics? Quin paper ha tingut el «blaverisme» en la conformació de la identitat valenciana actual? Tot i que s’infravalorà durant la transició democràtica —cosa de «quatre gats», en deien—, al capdavall va condicionar el sistema polític valencià d’una manera decisiva. Aquest assaig, resultat de la tesi doctoral «L’anticatalanisme al País Valencià: identitat i reproducció social del discurs del ‘blaverisme’», ofereix didàcticament un panorama des de les cièn-cies socials per fer entendre les complexes relacions entre el País Valencià i Catalunya i entre els mateixos valencians. Així s’estudia —sense caure en explicacions simplistes— la reeixida penetració social d’aquest regionalisme anticatalanista gràcies, entre d’altres, a influents mitjans de comunicació, a una particular estructura associativa, a la instrumentalització de símbols, festes, rituals i identitats prèvies, així com també al regionalisme banal de la Generalitat Valenciana. L’autor reflexiona sobre les claus d’aquest procés i analitza els principals trets d’aquest discurs populista, conservador, regionalista, anticatalanista i espanyolista. El llibre inclou un pròleg del sociòleg Salvador Cardús.

divendres, 21 de juny del 2013

Presentació «El patrimoni esborrat» a Aldaia (4-VII-2013)


El col·lectiu local de Compromís d'Aldaia i l'Editorial Afers
es complauen a convidar-vos a l'acte de presentació del llibre
de Rafael Requena,
que se celebrarà el dijous, 4 de juliol del 2013, a les 20:00 hores,
al Centre de Convivència Casa del Bollo, carrer Major, núm 20 d'Aldaia.


Hi intervindran:

Carles Andrés Raga
(regidor de l'Ajuntament d'Aldaia pel grup Bloc-Verds.Coalició Compromís)
Rafael Requena Díez
(autor de llibre) 
Vicent Olmos

(editor i historiador)

* * *


Els darrers anys, el País Valencià ha vist com el seu patrimoni cultural ha estat desprotegit en molts àmbits i en molts casos ha patit agressions i destruccions en un camí sense retorn, és a dir sense possibilitats de recuperació. Un bon exemple d’aquesta mala política envers la conservació d’un patrimoni valuós és el cas del Barri d’Obradors de Manises, dissortadament desaparegut com a resultat d’una de les principals amenaces modernes al patrimoni: la de la creença que el progrés avança de la mà de l’urbanisme depredador. L’obra de Rafael Requena resulta contundentment aclaridora i exemplificadora: és la crònica d’una destrucció del patrimoni històric industrial que atrapa el lector des de la primera pàgina i que aconsegueix transmetre una creixent inquietud que hom sap que finalment donarà pas al relat d’una desfeta que ben bé es podria haver evitat. I és perfectament il·lustrativa del que ha significat l’intens cicle d’expansió econòmica immobiliària al País Valencià (1995-2007) per a la destrucció del patrimoni cultural. El cas del barri d’Obradors de Manises demostra que si la voluntat dels polítics amb poder coincideix amb les ànsies depredadores dels amos de la rajola i el ciment, el risc per al patrimoni s’incrementa exponencialment. Quan aquesta aliança és ferma, i es recolza en majories absolutes, com en el cas de Manises, el perill esdevé alt i tot un barri testimoni de l’activitat ceràmica històrica ha acabat convertit en un immens solar. El problema no desapareix, però, perquè ara estem davant un jaciment arqueològic i en un context de crisi que ha aturat els projectes depredadors. I el més preocupant és el fet que molt poc es pot fer quan una gran part de la ciutadania cau al parany dels especuladors i d’una manera conformista, si no submisa amb les manipulacions oficials, descuida el seu llegat comú i es comporta amb absoluta inconsciència. La responsabilitat de la destrucció del patrimoni, doncs, està ben repartida.

diumenge, 9 de juny del 2013

Presentació «Noves glòries a Espanya» a Vinaròs


es complauen a convidar-vos a la presentació del llibre
de Vicent Flor,
que se celebrarà el divendres, 14 de juny de 2013, a les 19 hores,
a la Biblioteca de Vinaròs (carrer del Pilar, 26).


Hi intervindran:

Lluís Gandia Querol
(regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vinaròs)
Domènec Fontanet Llàtser
(vicepresident de l’Associació Jaume I)
Vicent Flor
(sociòleg i autor del llibre)
Vicent Olmos
(editor i historiador)

Per què una majoria de valencians se senten molt allunyats de Catalunya i dels catalans? Per què la societat valenciana presenta un dels índexs més alts d’espanyolisme? Com hi ha influït l’anticatalanisme? Fins a quin punt ha esdevingut hegemònic i ha condicionat els principals partits polítics? Quin paper ha tingut el «blaverisme» en la conformació de la identitat valenciana actual? Tot i que s’infravalorà durant la transició democràtica —cosa de «quatre gats», en deien—, al capdavall va condicionar el sistema polític valencià d’una manera decisiva. Aquest assaig, resultat de la tesi doctoral «L’anticatalanisme al País Valencià: identitat i reproducció social del discurs del ‘blaverisme’», ofereix didàcticament un panorama des de les cièn-cies socials per fer entendre les complexes relacions entre el País Valencià i Catalunya i entre els mateixos valencians. Així s’estudia —sense caure en explicacions simplistes— la reeixida penetració social d’aquest regionalisme anticatalanista gràcies, entre d’altres, a influents mitjans de comunicació, a una particular estructura associativa, a la instrumentalització de símbols, festes, rituals i identitats prèvies, així com també al regionalisme banal de la Generalitat Valenciana. L’autor reflexiona sobre les claus d’aquest procés i analitza els principals trets d’aquest discurs populista, conservador, regionalista, anticatalanista i espanyolista. El llibre inclou un pròleg del sociòleg Salvador Cardús.

divendres, 24 de maig del 2013

Joan Fuster, ara i avui. 50 anys de «Nosalttres, els valencians» (Algemesí, 7-VI-2013)

es complauen a invitar-vos a l’acte
«Joan Fuster, ara i avui. 50 anys de Nosaltres, els valencians».
Es presentaran els llibres
de Ferran Archilés,
de Xavier Serra,
monogràfic de la revista «Afers»,
coordinat per Vicent Olmos.
L’acte tindrà lloc divendres, 7 de juny de 2013, a les 19:30 hores,

(carrer de la Muntanya, 20)



Hi intervindran:

Carmel  Ferragud (doctor en història)
Ferran Archilés (doctor en historia)
Xavier Serra (doctor en filosofía)
Vicent Olmos (editor i historiador)

editorial afers
Av. Doctor Gómez Ferrer, 55-5 / Apartat de correus 267 / 46470 Catarroja (País Valencià)
www.editorialafers.cat / afers@editorialafers.cat